Bois le Duc, proeverij ‘De rest van de USA’

Proefverslag ‘De rest van de USA’, door Michelle Baldwin van Nostra Casa del Buongusto.

Woensdag 15 maart hebben we genoten van een mooie wijnproeverij op onze geliefde locatie in Vught. Wij keken allemaal uit naar deze wijnproeverij van onze confrère, Koos Akkermans.

Zoals het bovenstaande al doet vermoeden, ging het dit keer niet over het meestbekende Amerikaanse wijngebied, Californië. Het is niet zo moeilijk om aan Californische wijnen te komen, maar aan wijnen uit de rest van de Verenigde Staten is en blijft een uitdaging. Onze confrère is die uitdaging aangegaan en heeft prima werk geleverd. Chapeau! In Europa moet je stad en land hiervoor afreizen.

Na onze eerste glas, de unoaked Chardonnay van Anthony Road (Finger Lakes, New York) en een korte bespreking gingen we serieus aan de slag met het beoordelen van negen wijnen. Het waren drie witte wijnen, vijf rode wijnen en een dessertwijn.

Zoals altijd werd de groep verdeeld over verschillende tafels. Aan elk tafel zit maximaal vier personen. Je beoordeelt de wijn eerst individueel. Je geeft punten voor kleur, geur, smaak en voor je eindoordeel over de wijn. Voor elk onderdeel kun je een bepaald maximum aantal punten geven. Als een wijn subliem is, krijgt hij maximaal twintig punten. Uiteindelijk geef je per tafel het gemiddelde punt voor een bepaalde wijn door. Het is leuk, boeiend en leerzaam, want je ruikt en proeft en deelt je bevindingen met elkaar.

Even kort over de Amerikaanse wijnbouw. Noord-Amerika had eerst vooral haar eigen rassen, die niet behoorden tot de Vitis Vinifera, maar tot inheemse rassen. Om succes te hebben op de internationale wijnmarkt moest men wel omschakelen naar de bekende rassen (denk aan Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay en Pinot Noir) van de Vitis Vinifera. Dat gebeurde destijds in de staat Californië, maar ook in de andere staten zoals Washington en Oregon. Tot op heden kom je nog steeds inheemse rassen tegen en dan vooral in het oosten van Noord-Amerika.

Als Europeaan ga je vroeg of laat de Amerikaanse wijnen vergelijken met de Europese wijnen. De eerste wijn die wij moesten beoordelen was de Sauvignon Blanc van Palmer uit Long Island (New York). Qua geur leek het niet op een Sauvignon Blanc. Hij was strak en had een ziltje met zich. Toch scoorde deze wijn redelijk goed, want hij kreeg gemiddeld 14,57 punten. Over de Pi\"\"not Gris, die wij daarna proefden, waren de meningen weer goed verdeeld. Hij scoorde gemiddeld toch hoger.

De beste witte wijn van de avond was de Riesling Eroica van Château Ste. Michelle & Dr. Loosen uit Washington State. Washington State is een belangrijke wijnstaat. De oorspronkelijke wijnpioniers kwamen uit Frankrijk, Duitsland en Italië. Wij als Nostra Casa del Buongusto hebben in de tropen een aantal rode wijnen gedronken van dit wijnhuis. De beroemde Château Ste. Michelle is de oudste \’winery\’ (uit 1934) van Washington State en is ook verreweg de beste. Deze Riesling was TOP. Zo mooi in balans qua zoet en zuur. Hij scoorde gemiddeld 15,52 punten. De hoogste score voor wit deze avond.
\"\"

Oregon staat bekend om zijn Pinot Noir wijnen. We hebben twee Pinot Noir wijnen uit 2012 met elkaar vergeleken. De Pinot Noir van Erath Prince Hill had alles wat een Pinot Noir nodig heeft. Je moet hem niet gaan vergelijken met een Pommard uit Bourgogne, maar deze Nieuwe Wereld Pinot Noir was aangenaam en sappig. Hij scoorde gemiddeld 16,45 punten.

Verder hebben we een Cabernet Franc, een Merlot en een Syrah geproefd. Over de eerste twee wijnen kunnen wij kort zijn. Ze waren niet lekker en die mening werd breed gedeeld. Beide wijnen scoorden laag. De topper van de avond was de Syrah van Hedges Family State. Nog nooit zo zuinig geproefd! Aan de einde van de avond is er altijd een kaasplankje en daar wilden we deze wijn bij drinken. Wat een heerlijke wijn! Zo fluweelzacht. Hij scoorde gemiddeld 17,14 punten. We gaan zeker achterhalen waar je deze wijn koopt in Nederland.
\"\"\"\"

De laatste wijn was de Ice Wine. Deze wijn was de enige wijn van gisteravond gemaakt van een Amerikaans inheems ras. De druiven voor deze wijn zijn geplukt op 1 maart 2012. Ongelofelijk. Zo laat, normaliter is dat in januari en uiterlijk in februari. Mooie dessertwijn. Het is wel \’paying time\’, want zo\’n fles kost maar liefst € 50,00. Deze dessertwijn kreeg gemiddeld 17,3 punten.

\"\"

Al met al was het weer een geslaagde avond en we hebben weer wat geleerd.

Hieronder nog een recept die erg goed zal smaken bij de Syrah:
De benodigdheden:

– dunne biefstuklapjes (bij Albert Hein hebben ze soms thin steaks en die zijn vaak al gemarineerd)
– 1 bakje grote witte champignons (graag schoonmaken en daarna fijn snijden)
– 2-3 teentjes knoflook, fijngeperst
– 1 zakje rucola
– olijfolie
– indien wenselijk wat zeezout en/of versgemalen zwarte peper (persoonlijk gebruiken wij bij al gemarineerde biefstuklapjes amper of geen zout en/of peper)

Bak in een braadpan eerst met wat olijfolie de dunne biefstuklapjes. Zijn ze gaar en mooi goudbruin, dan voeg toe de gesneden champignons en de fijngeperste knoflookteentjes. Bak het geheel nog maximaal 5 minuten.
Serveer de gebakken biefstuklapjes met champignons op een bedje van rucola.

Zeer eenvoudig, maar lekker. Graag meteen serveren.
Smakelijk.

\"\"

Scroll naar boven