Bois Le Duc Bailli Proeverij Hongarije en Balkan

Op woensdag 15 februari hadden we weer een topavond. Dit keer was het thema Hongarije en de Balkanlanden.
Proefverslag gemaakt door Michelle Baldwin, lid van onze bailliage en Eigenaresse van Nostra Casa del Buongusto. Zie ook haar gelijknamige facebookpagina.

Zoals jullie allemaal weten hebben de Balkanlanden erg geleden onder de oorlog in de jaren 90. Er waren veel wijngaarden vernietigd, maar de laatste jaren heeft men flink geïnvesteerd in de wederopbouw van de wijnindustrie. Sommige Balkanlanden (bijvoorbeeld Macedonië) hebben een wijnhistorie die heel ver teruggaat.

In totaal hebben wij negen wijnen geproefd. Bij binnenkomst kregen we eerst een Pinot Grigio om te proeven. Deze witte wijn komt van Azienda Agricola Dissegna uit het wijngebied Veneto. Tot op de dag van vandaag is dit een familiebedrijf. Deze Pinot Grigio is wel heel apart. Fris en wit fruit als peer en appel voeren de boventoon. Hij heeft ook een klein bittertje in de afdronk. Deze wijn zal voortreffelijk smaken bij witvis.

Na de Pinot Grigio wijn gingen wij serieus aan de slag. De groep werd verdeeld over zes tafels en aan elke tafel zaten maximaal vier personen. We hebben acht wijnen beoordeeld op kleur, geur, smaak en een eindoordeel gegeven. De wijnen zijn gemaakt van inheemse druivenrassen en hebben voor ons veelal onuitspreekbare namen. We hadden bij het proeven geen vergelijkingsmateriaal, omdat de meesten van ons wijnen uit deze gebieden nooit eerder hadden geproefd. Je komt ze namelijk niet elke dag tegen.

De meeste Balkan-wijngebieden liggen op dezelfde hoogte als bekende wijngebieden als bijvoorbeeld Ribera del Duero en Puglia. Het is daarom ook niet vreemd dat je deze Balkan wijnen toch gaat vergelijken met wijnen uit andere bekende Europese wijngebieden.

We hebben drie witte wijnen geproefd. Deze witte wijnen komen uit Slovenië, Servië en Hongarije. Iedereen weet dat wij een passie hebben voor inheemse druivenrassen, dus wij waren benieuwd naar de 100 procent Pinela wijn uit Slovenië en de blendwijn (Temjanika, Smederevka en Morava druif) uit Servië. Gezien de gegeven punten viel de blendwijn meer in smaak. De Furmint wijn, de Carpinus 2015, uit Hongarije was wel de topper. Wat een mooie wijn. Prachtig in balans.

Daarna was het de tijd voor de rode wijnen. De meesten van ons waren echt onder de indruk van de Blatina wijn, de Blantina de Broto uit Bosnië-Herzegovina. Wat een geur! Je ruikt van alles, pruimen, kersen, koffie en ga maar zo door. Een heel aparte wijn. Wat ook frappant is, is dat de Blatina druif zichzelf niet kan voortplanten. Hij heeft andere rassen nodig voor voor de bevruchting. Wijnmakers planten in de wijngaard daarom vaak stokken van andere rassen aan zoals Alicante Bouschet of Trnjak. Over de Alicante Boushet zullen wij van de week meer vertellen.

Uit Kosovo hebben we een rode wijn geproefd die voor wat consternatie zorgde. Het was de Budrumi i Vjetër Vranc. Deze wijn is gemaakt van 100 procent Vranec. De helft van de groep gaf een betere beoordeling dan de andere helft. Er was sprake van liefst drie punten verschil. Je dacht meteen \’wat hebben zij geproefd, wat wij niet hebben geproefd?\’. Er werden twee flessen geopend en er was wel degelijk verschil in de wijnen.

De topper van de rode wijnen was wel de Bela Voda 2013, een blendwijn (Plavac Mali/Vranec) uit Macedonië. De Plavac Mali is wel één van de belangrijkste inheemse blauwe druif van de Balkan. Vaak hoor je ook dat het familie is van de Zinfandel uit Californië of zelfs de Primitivo uit Italië. Er zijn zoveel theorieën hierover, maar bij ons weten is dit officieel nooit bevestigd. Deze laatstgenoemde wijn kreeg van de bekende wijncriticus Robert Parker 94 punten. Eigenlijk is dat ook niet vreemd, want wie achter deze wijn zit, is de Franse wijnmaker Philippe Cambié. Een zeer bekende naam in de wijnwereld. We kunnen een heel verhaal gaan schrijven over deze wijn, maar dat zegt niet voldoende. Wij zijn niet zo gevoelig voor commentaar van bekende wijncritici, maar dit is een juweeltje. Elk dubbeltje waard en die gaan we kopen.

Hieronder nog een heerlijk Ceviche recept die goed past bij de Furmint wijn:
Ceviche voor 4 personen

Benodigheden:
– 1 rode ui
– 1/2 gele paprika
– 1/2 rode paprika
– 1 rode peper
– 2 limoenen
– 500 gram verse witvisflet (tonijn is ook mogelijk)
– 1 maïskolf
– paar takjes koriander
– 75 gram rucola
– 1/2 advocado

Pel en snipper de ui. Snijd de paprika\’s in piepkleine blokjes en de peper in fijne ringetjes. 1 limoen snijd je in partjes en de andere limoen pers je uit. Dep de vis droog en snijd de visfilet in dobbelsteentjes van 2 cm. Schep de visblokjes om de ui, de paprika\’s, de peper en het limoensap. Dit mengsel (afgedekt) gaat nu voor 1 uur de koelkast in.

Kook de maïskolf in gezouten water met wat suiker in 15 á 20 minuten gaar. Laat het daarna goed uitlekken. Bestrijk de maïs met boter en bestrooi met zout. Snijd de kolf in plakjes van 2 cm dik.

Verdeel de rucola over 4 borden. Breng de gemarineerde vis op smaak met wat zeezout en verdeel over de rucola. Garneer met de maïs, de in blokjes gesneden advocado, een partje limoen en wat korianderblaadjes.

Wijntip; een Verdejo wijn.

Scroll naar boven