Bailliage Oost-Brabant proeft de wijnen van de Wijnreis

\"\"Donderdagavond 9 november proefden wij wijnen die de leden van onze Bailliage hadden meegebracht van de wijnreis naar Hongarije georganiseerd door het NGW in de maand juli. Verslag:Dick Jager
Er is natuurlijk een mooi algemeen verslag van te lezen van Edgar Colson bij verslagen Hongarije-reis NGW maar vanavond gaat het over onze ervaringen en hoe deze avond de meegebrachte wijnen ontvangen worden door onze Bailliage.
Bailli Kees Weijters opent de proeverij met enkele huishoudelijke mededelingen. \"\"
De decemberproeverij op de 14e van die maand belooft een bijzondere proeverij te worden, gegeven door George Mes. Het wordt een verrassings proeverij waar zeker bijzondere wijnen op het programma staan.
Het eerste half jaar van 2018 komen we bij elkaar op het Kastelenplein omdat we dan niet in het Klooster in Waalre terecht kunnen. De 2e helft van 2018 zijn we wel weer in het Klooster.
We worden al snel in vakantie stemming gebracht met een Power-Point presentatie door Peter Derks en :
\"\"\"\"De Rince Bouche die gepresenteerd wordt door Dick. Het is een Chardonnay Balatonmelleki Fischer Boras.
Het is een 100% Chardonnay 2015 volgens de reductieve methode gevinificeerd waardoor de primaire aroma’s en fruittonen goed bewaard zijn gebleven. De wijn heeft licht minerale tonen wat mogelijk door het vulkanisch gesteente komt dat veel in dit gebied voorkomt .We vinden het ten Westen van het Balaton meer. Maar het begin is gemaakt en de wijn wordt gedronken naast :
\"\"\"\"Wijn 1. Pinot Blanc 2015 Badacsony –Fischer Boras ,gepresenteerd door Peter.
Het is een 100% Pinot Blanc ,licht geel met een groenige schijn. Mooie fruittonen ook weer door zijn reductieve vinificatie methode heerlijk fris. Ook hier vinden we wat minerale tonen . Toch is de wijn wat vlakker als de chardonnay waardoor hij iets minder gewaardeerd wordt.
De Chardonnay 14,5 en de Pino Blanc 14 punten
\"\"Wijn 2. Olasz Riesling , Arend presenteert deze wijn die eigenlijk niets met de ons bekende Riesling te maken heeft en een heel eigen druivensoort is. Toch heeft deze lichtgele wijn een neiging naar Goût de Petrol. Met gedroogde fruittonen en een evenwichtig zuurtje in de afdronk die overigens niet lang blijft hangen . 14,9 punten. Deze wijn kocht Arend bij het wijnhuis HILTOP
Het wijnhuis Hilltop ligt in de Hongaarse wijnregio Ászár-Neszmély op 80 kilometer ten noordwesten van Budapest. Het werd in 1991 opgericht als wijnhandelsmaatschappij door Éva Keresztury, Imre Török, Judit Storcz és Ákos Kamocsay. Na enkele jaren succesvol wijn te hebben verkocht, werd in 1993 de beslissing genomen om ook zelf wijn te gaan produceren. Aangezien de frisse, fruitige wijnen het beste verkochten, koos men in de productie ook voor deze wijnstijl. Het wijnhuis heeft een adembenemend uitzicht op golvende heuvels met wijngaarden aan de oevers van de Donau rivier.
\"\"\"\"3. Chardonnay van Miklos Csabi.Uit de regio Mor. Ingebracht door Dick. Een heel interessante wijnboer met visie op vinificatie en verkoop. Hij ontwerpt zijn eigen etiketten, heeft oenologie gestudeerd in Californië aan de Davis universiteit. Deze Chardonnay had 50% op Hongaars eiken gelegen en was uitstekend in balans met mooie fruittonen . De wijn viel goed in de smaak met 15 punten gemiddeld.
\"\"\"\"4. Hemina Feher2016 Pannonhalma Apatsagi. Ingebracht door Dick . Een prachtig bedrijf met sterke wortels in de historie.Het wijnhuis Apatsagi werd in 2010 bekroond als beste wijnhuis van Hongarije. De grondsoort is Loss met zand in een bosrijke streek. Alcohol 14,6%.De wijn is een cuvee van 60% Chardonnay, 25% Pinot Blanc, 10% Sauvignon Blanc en 5% Viognier. Hemina is een heerlijke wijn voor mensen die houden van een volle witte wijn met vanille aroma\’s .De fermentatie en malolactische gisting vindt in de Hongaars eikenhouten 500 litervaten plaats. Punten 15,4
Na de pauze gaan we verder met :
5. Pinot Noir Rosé 2016, Neszmely Hiltop, gepresenteerd door Arend. De Pinot Noir wordt hier uitsluitend gebruikt om Rosé van te maken. De meningen over deze Rosé waren erg verschillend. De wijn was goed gemaakt maar vlak van smaak wel fruitig maar niet interessant. 12,6 punten.
\"\"\"\"6.Blauer-Zweigelt 2015 gepresenteerd door Peter, Over Etyeki Kúria
Het wijnhuis Etyeki Kúria uit de Hongaarse wijnregio Etyek is opgericht in 1996 met slechts 2 hectare wijngaard. Het is ontstaan uit het wijnhuis van Tibor Báthori, dat al direct na de val de muur was opgericht. Al snel groeide het nieuwe wijnhuis tot één van de meest toonaangevende in de wijnregio Etyek-Buda. In 2000 was het wijnhuis gegroeid tot 10 hectare en onderging het een volledige modernisering. Het is een diep donkerrode wijn waarbij geen houtlagering is toegepast. 13.5%alc. Een neus met donker rood fruit ,tabak en kruidig. In de afdronk wat overheersende zuren. 15,1 punten.
\"\"7.Pinot Noir 2012 Badascony -Fischer Boras ,gepresenteerd door Pieter. Hier weer een wijn van Fischer, van dit huis werden veel wijnen gekocht om de goede prijs-kwaliteit verhouding. Het was geen Pinot Noir zoals wij graag kennen. Wel aardse tonen met rijp rood fruit. Redelijk vlak met een zuurtje in de afdronk. 14 punten.
\"\"8. Cabernet Franc 2015 Badascony-Fischer Boras. Gepresenteerd door Peter. Een diep rode wijn van 100% Cabernet Franc. klassiek reductief gevinificeerd zonder hout.In de neus zwarte bessen,minerale tonen ,ook weer wat zuren in een middelmatige afdronk. punten 15.
De proeverij was erg interessant ,de witte wijnen werden gemiddeld beter gewaardeerd dan de rode. We kregen veel informatie over wijn en cultuur en verkeerden nog enige tijd in de Hongaarse sferen met heerlijke hapjes en de wijn die steeds beter ging smaken.
\"\"\"\"\"\"

Scroll naar boven