Bailliage Maestricht verslag Zoete wijnen

Afgelopen vrijdag was ons proeflokaal afgeladen vol met enthousiaste wijnliefhebbers. Ja, en voor al degene die er niet waren heb ik een mededeling: jullie hebben een pracht proeverij gemist. Onder bezielende leiding van Klaus Dylus hebben wij 9 zoete wijnen van top kwaliteit mogen proeven. Onderstaand de proefnotities van deze wijnen.

De eerste wijn was een Riesling Beerenauslese 2005 Traiser Rotenfels van Weingut Dr. Crusius uit de Nahe. De kleur was goudgeel en de wijn traant mooi. In de neus geuren van rozijnen, vijgen en kruiden. Een mooie binnenkomst met frisse zuren, honing en rozijnen. Een lange afrond met een mooie zoet – zuur balans. Zaalgemiddelde: 15 punten.

Wijn twee Château de Fesles 2005 Bonnezeaux (Loire) een wijn gemaakt van 100% Chenin Blanc. De druiven voor deze wijn hebben geen botrytus, maar drogen in aan de circa 50 jaar oude wijnstokken. De druiven worden in 7 charges geoogst. Geuren van rijpe abrikoos, honing, citroenzesten en vijgen in de neus. In de smaak noten, honing, vanille en een klein bittertje in de afdronk. Een zeer complexe wijn. Zaalgemiddelde: 14,7.

De derde wijn was een Riesling Eiswein 1995 van Weingut Blesius – Rostock (Mosel) Frisse appels, citrus en mineralen in de neus. Gedroogde abrikoos en groene appels in de mond. Deze zuren in deze wijn werden als hoog ervaren. Zaalgemiddelde: 14,5.

Wijn vier kwam uit de bekende Hongaarse wijnregio Tokaji van het familie wijngoed Carpinus; een Tokaji Aszú 5 puttonyos 2010. Een licht groenzweem was waarneembaar in de goudgele kleur. Kweeperen, citrus, honing en gedroogde abrikoos in de neus. Een intense smaak van kruiden, abrikoos, noten en mooie zuren. Een klein bittertje in de afdronk. Zaalgemiddelde 14,8.

De vijfde wijn was de enige rode zoete wijn van de avond en kwam uit het Burgenland in Oostenrijk. Een Blauer Zweigelt Ausbruch 2008 van Weingut Schmelzer. Kersen, koffie, karamel, pruimen en rietsuiker in de neus. De wijn prikt een beetje bij de binnenkomst. Smaken als aardbeien, rabarber, pruimen en zoete kers worden waargenomen. Zaalgemiddelde: 15.

Wijn zes was een Passito di Pantelleria DOP uit 2014 van Donnafugata met de prachtige naam Ben Rye wat de zoon van de wind betekent. Rijpe ananas, gedroogde abrikoos, rozijnen, rozen en vijgen in de neus. In de mond gedroogd fruit zoals abrikoos, rozijnen en noten. Frisse zuren onderstrepen de lange afdronk. Zaalgemiddelde 15,5.

De zevende wijn van deze avond was een Marsala Superiore Riserva Oro Dolce DOP van Pellegrino. De kleur was licht amber. In de neus werd gras, hooi, vanille en abrikoos waargenomen. Smaken van kaneel, brandewijn, noten, vijgen en honing werden geproefd. In de afdronk werd een licht pepertje waargenomen. Zaalgemiddelde: 14.

Wijn acht was een Colheita Single Harvest Malmsey 1996 Blandy’s Madeira DOP. Deze wijn had een cognackleur. In de neus werden chocolade, noten, rozijnen en stroop waargenomen. Deze wijn had een complexe smaak met chocolade, koffie en karamel. Zaalgemiddelde: 14,4.

De laatste wijn van deze avond kwam van Gonzalez Byass uit Jerez met de mondvullende naam: Noe. Vinum Optimum Rare Signatum. De kleur was ondoorzichtig en stroperig. Geuren van pruimen, vijgen en gedroogde rozijnen. In de smaak koffie, chocolade, rozijnen, krenten en rijp fruit. De wijn had een mooie zoet – zuur balans met een lange afdronk. Zaalgemiddelde: 15,9

Klaus stelde voor om, van met name de laatste wijnen, enkele slokjes in de glazen te laten, want zo bleek achteraf…. Hij had samen met Margriet voor wel heel bijzondere hapjes gezorgd. Op ons eerste bordje lagen lange vingers, een klein appelgebakje, panne cotta met aardbeien / kweeperenjam en pure chocolade. Op bordje twee lagen een stukje foi gras en een soesje gevuld met kruidenkaas. Het was nu aan ons om zelf te beslissen welke hapjes het beste pasten bij de overheerlijke wijnen.

Ik persoonlijk, maar ik denk dat dit zeker voor heel veel van de aanwezigen gold, heb zelden van zo’n zeer bijzondere proefavond mogen genieten.

Erica Moonen

Scroll naar boven