Proefverslag natuurlijke wijnen
Qvevri wijnen `elixer van de eeuwige jeugd´
Zoals de uitnodiging al deed vermoeden zou het weleens een heel spannende proefavond kunnen worden. 27 Geïnteresseerden waren naar Geulle gekomen voor deze proefavond.
Duizenden jaren geleden maakte men witte wijn met behulp van dezelfde techniek die men tot op heden gebruikt voor het produceren van rode wijn. De schillen worden niet verwijderd, maar vergisten mee met de most. Hierdoor krijgen deze wijnen hun bijzondere kleur, structuur en zelfs tannine.
Het begon allemaal circa 5000 jaar geleden op het grondgebied van het huidige Georgië. In de loop van de eeuwen verspreidde deze techniek van wijn maken zich verder naar andere delen van Europa. Zelfs met de komst van de \”moderne\” oenologie bleven veel kleine en/of familie wijnboeren wijn op deze traditionele, natuurlijke manier maken.
Voor deze proefavond ben ik op zoek gegaan naar wijnen uit Georgië, de bakermat van de natuurlijke wijnen, maar natuurlijk heb ik de landen van ‘wedergeboorte’ van deze bijzondere wijnen niet vergeten. Om de brede inzetbaarheid van deze wijnen te onderstrepen werden er kleine hapjes geserveerd. Voor het gros van de aanwezigen was het de eerste keer om deze soort wijnen te proeven. Wij zijn deze avond dan ook geheel onbevangen te werk gegaan. Het was een echte uitdaging.
De eerste wijn, een biologische Grüner Veltliner 2015 Keltenwein am Sandberg van Weingut Weber uit Oostenrijk. De kleur was helder, lichtgeel met een lichte groenzweem. In de neus groenten, appel, citrus, mineralen. In de mond aangename zuren, mineraliteit, citrus, groene appel, grassig. De kruidige afdronk was lang met een aangenaam bittertje. Zaalgemiddelde 14,5
Als tweede wijn proefden wij de eerste Orange wijn. Dit was een cuvée van 60% Weißburgunder en 40% Chardonnay 2013 van Weingut Marc Weinreich uit Duitsland. De kleur goudgeel en niet helder. Sinaasappelschil, gedroogd fruit, grapefruit, citroen, toast in de neus. In de smaak, appel, kumquats. De zuren waren mooi geïntegreerd. De afdronk was lang met een aangenaam bittertje. Zaalgemiddelde 15
De derde wijn was van Bosman Wines uit Zuid Afrika. FIDES is een Orange wijn van 100% Grenache Blanc. De kleur was goudgeel en de wijn hangt mooi in het glas. In de neus zeer complex met geuren zoals citrus, aardbeitjes, honing, vernis, hout. In de smaak jeneverbes, honing, mooie zuren, noten, filmend. De afdronk was lang. Zaalgemiddelde 15,2
Van Weingut Schup uit Oostenrijk proefden wij de derde Orange wijn Vetus uit 2013. Vetus is een 100% Rotgipfler. De kleur is amber en de wijn hangt mooi in het glas. De geur is intens, veel geuren, rokerig, karamel, rijp fruit, appel, noten. In de mond karamel, rijp onbekend fruit, amandel, noten. De wijn had een lange afdronk. Zaalgemiddelde 16,2
Der vijfde wijn, de Orange Gewürztraminer 2012 van Weingut Abraham uit Eppan. De kleur was prachtig, amber, goudkleurig. Anijs, lychees, kruiden, honing, rozen in de neus. De smaak was kruidig, honing, zoethout, rozijnen, nougat, overrijpe ananas. De zuren waren mooi geïntegreerd. De afdronk was lang met een klein bittertje. Zaalgemiddelde 15,9
‚KISI’ Vinoterra 2012 van Schuchmann wines uit Georgië was onze zesde wijn. Deze wijn is een echte traditionele amphore (Qvevri) wijn. Deze autochtone druiven komen uit de regio Kakheti. De kleur was amber, goudkleurig. In de neus, natte klei, geblutste appel, lijnolie, kumquats. Een beendroge binnenkomst, dadels, abrikoos, aards, tannine, kruidig. Deze wijn was voor velen moeilijk te beoordelen. De afdronk was lang met een klein bittertje. Zaalgemiddelde 13,5
Onze eerste rode wijn van deze avond was van Weingut Meinklang uit Oostenrijk. Deze Demeter gecertificeerde rode wijn uit 2012 is een cuvée. Het grootste deel van deze cuvée bestaat uit Sankt Laurent. Een donkerrode bij ondoorzichtige kleur. In de neus natte grond, kers, rijp fruit, drop, complex. In de mond cassis, bramen, kersen, animaal, eucalyptus, zuiver, aardewerk. Een zeer complexe wijn. Deze wijn was helaas nog te jong en heeft een groot bewaarpotentieel. Zaalgemiddelde 14
Als afsluiter proefden wij wederom een wijn uit Georgië. Een wijn gemaakt van de autochtone druif Saperavi. Saperavi selektion 2010 amphore van Schuchmann wines. Een wijn met een ondoorzichtige donkerrode kleur. Geconcentreerde geuren, bramen, animaal in de neus. In de mond mooie zuren, rijp zwart fruit, cassis, kruidig, mooie zuren en tannine. Een wijn met een zeer aromatische afdronk. Zaalgemiddelde 16,5
Resumerend kan ik concluderen dat deze proeverij van natuurlijke wijnen voor ons allen een hele bijzondere belevenis was. Het proeven van al deze wijnen heb ik ervaren als een verrijking van mijn smaakpallet.
Deze avond werd afgesloten met een heerlijk buffetje van hapjes en heerlijke patés.
Erica Moonen