Bailliage Maestricht – Proefverslag vrijdag 15 december 2017

Bring on the Bubbly.
Mousserende wijn en nougat was het thema van onze december proeverij.

Veel leden waren verbaasd over het thema en vroegen zich ook af waar deze toch wel heel bijzondere combinaties vandaan kwamen. Tijdens ons bezoek aan JC le Roux in Stellenbosch ontdekte ik dat men aldaar die combinatie als proeverij aanbood. Dit sprak mij aan en leek mij zeker het proberen waard. Om een zo goed mogelijke combinatie te vormen had ik nougat uit diverse landen gekocht. Een zachte, ambachtelijk gemaakte nougat met gedroogd citrusfruit en rijpe bosvruchten uit noord Italië, een harde Spaanse Turrón en natuurlijk de ons meer bekende zachte nougat uit Montélimar.

Bij alle wijnen, met uitzondering van een wijn, was er sprake van een tweede gisting op de fles, de zogenaamde “Methode Traditionnelle”.

De eerste wijn van deze avond, een Sekt, kwam van Weingut Lehnert Veit uit Neumagen Dhron aan de Moezel. Gecombineerd met de Italiaanse nougat met gedroogd citrusfruit. Een heldere, goudgele kleur. Fijne gecentreerde belletjes. In de neus, citrus, groene appel, bloemig een echte Rieslingsekt. Schonend, rijpe appels met een klein bittertje in de afdronk.

Edition Adèle 2011 van Sektkellerei Szigeti uit Burgenland Oostenrijk was de tweede wijn. Een Brut Blanc de Blancs gemaakt van 100% Chardonnay. Deze sekt werd geproduceerd voor het heuglijke feit dat het schilderij van Gustav Klimpt “Adèle” sinds 2001 te bezichtigen is in de Neue Galerie in New York. Deze sekt had een goudgele kleur, de mousse was fijn. Rijp fruit, gist en citrus in de neus. De binnenkomst was mond vullend, rijke mousse, citrus, fris, perzik en tropisch fruit. De afdronk was aangenaam.

De derde wijn kwam uit het ’s werelds oudste wijngebied voor mousserende wijn, Limoux. Antech Cuvée Emotion AOC Crémant de Limoux is een cuvée: 68% Chardonnay, 20% Chenin, 10% Mauzac en 2% Pinot Noir. De kleur was helder met een lichte roze zweem. Weinig mousse. In de neus; een duidelijke geur van Pinot Noir was waarneembaar, ‘tropisch’ fruit. Een volle binnenkomst met rijp fruit en een klein zoetje in de afdronk. Een perfecte combinatie met de zachte Italiaanse nougat met bosvruchten.

Van Parés Baltà uit de Penedès proefden wij een Cava van 100% Grenache. De druiven voor de Rosa Cusiné 2012 komen van een wijngaard Planes de Torrelles (Finca les Torres); deze ligt op hoogte van 670 meter boven zeeniveau. Parès Baltà is Demeter gecertificeerd. Productie: 3767 flessen. De kleur is rosé met een mooie fijne mousse. In de neus gekonfijt fruit, kersen framboos, aardbeien. De binnenkomst is rijkelijk, rode fruittonen, framboos, aardbeien en een lichte aardsheid worden geproefd. Een perfecte combinatie met de harde Spaanse Turrón.

De enige uitzondering van de avond was de Blanquette méthode ancestrale, doux en fruité van Antech uit Limoux.
Methodé ancestrale is een ‘oeroude’ méthode om een mousserende wijn te produceren. Belangrijkste verschil tussen méthode ancéstrale en de méthode traditionelle is dat bij de méthode ancéstrale maar één gisting plaats vindt. Deze gisting wordt onderbroken door de most terug te koelen naar 0 graden. Aansluitend wordt de wijn gefilterd en gebotteld. Zodoende ontstaat er een natuurlijk zoete wijn met een alcoholpercentage van 6,5%. De kleur was helder, lichtgeel. In de neus zuurstokken, aards. In de mond, rijpe ananas, zuurstokken, gele rijpe golden delicious. Een rijpe zoete afdronk. Met de zachte nougat uit Montélimar was dit een goede combinatie.

Natuurlijk mocht een echte Champagne op deze avond vol “Bubbles” niet ontbreken.
Van het champagnehuis Chassenay d’Arce proefden wij de Cuvée Première Brut. Een cuvée van 60% Pinot Noir en 40% Chardonnay. Deze cuvée wordt enkel in de beste oogstjaren geproduceerd. Duur van de tweede gisting: 36 maanden, dosage 9 gr/l. Heldere licht geel van kleur. Fijne mousse. Binnenkomst, mooie mousse, rijp fruit, honing en mooie citrustonen. Goede combinatie met de versgebakken Biscuits Roses de Reims.

Champagne de Castellane Brut uit Épernay een cuvée van de drie champagne druiven: 35% Chardonnay, 35% Pinot Noir en 30% Pinot Meunier. Tweede gisting: minimaal 24 maanden. Dosage: likeur 9g/l suiker, Chardonnay en Pinot Noir. Goudgele kleur met een mooie, gecentreerde mousse. In de neus mineralen, krijt, rijp rood fruit, floraal en appel. In de mond, mooie volle mousse, levendig, rijp rood fruit, lichte gisttonen en citrusvruchten.

De laatste mousserende wijn van deze avond kwam van het wijnhuis Ca’del Bosco DOCG Franciacorta uit Lombardije. Een cuvée van 75% Chardonnay, 10% Pinot Bianco en 15% Pinot Nero. Tweede gisting op fles: 28 maanden. Prachtige goudgele kleur en een mooie mousse. In de geur, toast, gist, rijpe perzik en golden delicious. Verfijnde mousse bij binnenkomst. Aroma’s van appels, mineraliteit: vuursteen, citrus; een wijn met een lange, schonende afdronk met een klein bittertje.

Onder het genot van een heerlijk kaasbuffetje werden enkele flessen rode wijnen geopend en werd er nog enthousiast nagepraat over deze laatste, maar wel zo bijzondere proefavond van het jaar 2017.

Erica Moonen

Scroll naar boven