Bailliage Maestricht
Verslag proeverij Eiland wijnen 19 april 2018
Europa heeft veel eilanden. Eilanden hebben voor mij altijd iets magisch.
Het ene eiland is ontstaan door een vulkanische uitbarsting zoals bijvoorbeeld Santorini, het andere eiland is ontstaan door landverschuivingen. Op veel eilanden wordt al heel lang wijn geproduceerd. Zelfs ten tijde van de Moorse bezetting ging de wijnproductie op bijvoorbeeld Mallorca gewoon door. De verscheidenheid aan het terroir en de autochtone druivensoorten waren voor mij de reden om de wijnen van de Europese eilanden eens nader onder de loep te nemen. Een ding hebben veel eilanden gemeen en dat is de wind.
Veel leden van onze bailliage waren toch wel nieuwsgierig geworden welke wijnen er geproefd zouden worden.
De eerste wijn van deze avond was een rosé uit Corsica. Een cuvée van 70% Nielluccio en 30% Grenache 2015 van Domaine Alzitella.
De kleur was licht rose, helder, transparant. In de neus, perzik, wit steenfruit en framboos. De binnenkomst, mooie zuren, licht, fris licht rood fruit, perzik, steenfruit, kruidig met een klein bittertje in de afdronk. Zaalgemiddelde: 14,1
De wijn van het eiland Santorini was wel een heel bijzondere wijn. We proefden een 100% Assyrtiko PDO 2016, een product van het zeer bijzondere project van Paris Sigalas ‘7 Villages’. Wij proefden de wijn uit het dorp Imerovigli. De wijn schittert in het glas, is helder en transparant. In de neus vuursteen, ‘vulkaan’, zwavel, floraal en mineralen. In de mond, mooie zuren, groene appel, mineralen, ‘vulkaan’ en een klein bittertje in afdronk. Deze wijn was nog niet helemaal in harmonie.
Zaalgemiddelde: 14,
De tweede wijn van het eiland Santorini én van Domaine Sigalas was wederom een 100% Assyrtiko PDO uit 2014. De druiven voor de wijn komen van de single vineyard Kavalieros. De kleur was strogeel en de wijn oogde ‘vettig’. In de neus vuursteen, zwavel, mooie zuren. Een binnenkomst met rijp fruit, citrus, kruidig, mineralen, honing, rokerig, zeewier, ziltig en een lichte ‘petrol’ werden waargenomen. De afdronk is middellang. Zaalgemiddelde: 14,5
Na de eerste drie prachtige witte wijnen was de overgang naar de eerste rode wijn van Valenti uit Sicilie wel moeilijk. Valenti is een biowijnboer. De druiven voor deze wijn groeien op 1000 meter hoogte op de hellingen van de Etna. Norma Etna Rosso 2013 is een cuvée van 98% Nerello Mascalese en 2% Nerello Cappuccio. De kleur is vergelijkbaar met een Pinot Noir uit de Elzas, robijnrood met een licht bruin randje. In de neus, kaneel, aards, aardbeien, mooie zuren. In mond kersen, aardbeien en frambozen. De afdronk is lang met een klein zoetje. Zaalgemiddelde: 13
Terre Nostra 2014 een 100% Nielluccio van Corsica was de tweede rode wijn. De kleur was donkerrood, helder. In de neus, kersen, aardbeien, rood fruit. In de mond frisse zuren, beendroog, rijpe kersen, mineralen en tomaat. Zaalgemiddelde: 13,3
Een cuvée van Manto Negro, Cabernet Sauvignon, Syrah en Callet van Bodegas José Luis Ferrer D.O. Binissalem uit Mallorca was onze derde rode wijn. De naam van deze wijn Vinyes Velles Veritas zegt het al, de stokken zijn gemiddeld 60 jaar oud.
De kleur was donkerrood, de wijn hangt mooi in het glas en is ondoorzichtig. De geur is complex, bos, aards, zwart fruit en kruidig. De binnenkomst zwart fruit, peper, laurier, zwart fruit, drop, tannine, mooie zuren. In de afdronk een licht zoetje. Zaalgemiddelde: 14,5
Cantina di Dolianova produceert als een van de weinigen een 100% Barbera Sarda op Sardinië. Nee, deze druif is géén familie van de Barbera uit de Piëmont. Wij proefden Isola dei Nuraghi 2009 IGT. De kleur is ondoorzichtig, ‘stroopkleur’ donkerrood. In de neus, kruiden, aardse tonen, stal, tabak en zwart fruit. In de mond rijp zwart fruit, drop, laurier, aards, vanille. Zaalgemiddelde: 15
Wijn nummer acht kwam van Elba. Azienda Agr. Cecilia Imago 2010. Een cuvée van 90% Sangiovese en 10% Syrah. De kleur was donkerrood met een bruin randje, ondoorzichtig. In de neus, stoffig, stal, rozen, ‘remover’. De binnenkomst was zeer aangenaam, rijp rood fruit, drop, laurier en ‘scherpe’ tannine. Deze wijn had een mooie lange afdronk. Zaalgemiddelde: 14,9
Een wijn van het eiland Madeira mocht natuurlijk niet ontbreken op deze proefavond. Van het Madeirahuis Blandy’s proefden we een Colheita single harvest 1996, 100% Malvasia. De kleur was goudgeel, stroperig. In de neus, noten, abrikozen, koffie, mokka, chocolade en tabak. Een zeer weelderige binnenkomst, rozijnen, mandarijnen, rietsuikerstroop, pruimen, mokka, hoge zuren. Zaalgemiddelde: 17,4
De laatste wijn was van Carlo Pellegrino. Pantelleria Passito Liquorose D.O.P. Deze wijn, gemaakt van 100% gedroogde Zibibbo, was het sluitstuk van deze spannende proefavond. De kleur was oranje-goudgeel. Nootmuskaat, rozenblaadjes, floraal, noten, abrikoos in de neus. De binnenkomst was overweldigend, rozijnen, sinaasappel, rietsuiker, vijgen, mango en een zeer lange rijke afdronk. Zaalgemiddelde: 17
Het was een zeer leerzame proefavond. Met een heerlijk kaasbuffetje werd deze proefavond afgesloten.
Erica Moonen