Bailliage Maestricht, Macedoine proeverij 9 december 2023

Na een aantal jaren geen macedoine meer te hebben georganiseerd waren voor deze proeverij weer eens wijnen ingebracht door de leden van de eigen bailliage Maestricht. Erica kondigde de proeverij aan als een keur van wijnen uit diverse landen van Europa met een meerderheid van wijnen uit Frankrijk maar gelukkig ook juweeltjes van andere landen uit de kelder van de leden.

Als eerste was een Champagne aan de beurt, ingebracht door Hanneke. Het was een magnum Brut Blanc de Blancs van Vigier Perrot. Een champagne met specifieke en typische geur en smaak van de mergel ondergrond en de chardonnay druiven. Een frisse, fruitige en bloemige champagne van een goede kwaliteit. Fijne bubbels, heerlijke smaak. Een mooie opening van de proeverij.

Vervolgens gingen we wat zuidelijker naar de Bourgogne, de Côte Chalonnaise, waar we een stille wijn van de chardonnay druif konden proeven, ingebracht door Lucas. Een Montagny, Clos du Corbeau, van de Vignerons de Buxy. Het is een ommuurde clos van dik 1 ha, gelegen in het midden van de heuvel en op het oosten, die de trossen van de wijnstokken een volledige rijpheid geven. Ze putten uit een klei- en kalksteenbodem alle zuiverheid en intensiteit die kenmerkend zijn voor deze Montagny. Opvoeding in rvs op de lie, thermogereguleerd. De wijn was fruitig, fris en bloemig en ook kruidig, met een vrij lange afdronk. Hiermee werd aangetoond dat een witte Bourgogne niet altijd op hout moet worden opgevoed en dat er nog goede, betaalbare  wijnen gemaakt worden buiten de vaak onbetaalbare Côte d’Or. Mooie wijn!!

Vervolgens gingen we over naar de eerste rode wijn, door Pieter op tafel gezet, afkomstig van druiven uit Veneto Italië. Het wijnhuis Cantine Minimi is gevestigd in Verolanuova, Lombardije, op de grens met Veneto.

De wijn is Tank73 Merlot 2019, Appasimento IGT. Een wijn dus met ingedroogde druiven. Dit kan door indroging aan de stokken door geknakte druiventrossen of door droging op matten of in mandjes na de pluk. In Puglia vindt de eerste methode vaak plaats en de tweede methode vindt in Veneto plaats. Deze druiven zijn dan ook na de oogst gedroogd. Er komt door de extra droging van druiven een hoger suikergehalte in de most. Het restzoet is bij deze wijn ook wat hoger dan bij een echte droge wijn.

De wijn heeft een heldere robijnrode kleur. De neus is van rood fruit, frambozen en wilde aardbeien en milde kruiden. De wijn heeft zachte tanines en zuren met een zoetimpressie. Een frisse maar toch warme wijn met een goede structuur en een middellange afdronk. Alweer een mooi glas wijn tegen een betaalbare prijs.

Erica presenteerde ons vervolgens een Oostenrijkse wijn, de Rosalia DAC Blaufränkisch Reserve 2017 van Alfred Fischer uit Burgenland. De Blaufränkisch druif heet in Hongarije Kekfrankos en in Duitsland Lemberger. Het is een druif met een donkere kleur die vroeg bloeit maar laat rijpt.

De wijn heeft dan ook een donkere diepe kleur en ruikt naar zwart fruit, bessen en kruiden. De wijn heeft voldoende tannines en zuren en is rijp van smaak met een medium body. Sappig maar voldoende complex. Wederom een mooie wijn en een aangename kennismaking met een relatief onbekende druivensoort.

Frans Hawinkels presenteerde vervolgens een wijn van Château Freyneau die hij zelf met de wijnboer Moulin heeft ontwikkeld, namelijk een 100% merlot, op nieuw hout opgevoed. Freyneau ligt in Entre Deux Mers tegenover Saint Emilion aan de Dordogne. Frans importeert de wijn onder de naam Cuvée Traditionnelle, Cuvée Cave Wittenberg. Deze wijn is een magnum uit 1997.

De wijn is nog donker en heeft nauwelijks aan kleur ingeboet. De geur en smaak hebben nog voldoende fruit maar de wijn heeft ook tertiaire geuren en smaken van koffie, leer en tabak. Tannine en zuur zijn mooi versmolten in een wijn die nu wel gedronken moet worden. Een mooi voorbeeld van een wijn die opgewassen was tegen het nieuwe hout en een lange tijd heeft overleefd. Moulin is een hardwerkende wijnboer die durft te experimenteren zoals zijn nieuwe wijnlijn “les Solistes” waarmee hij 4 wijnen maakt van één cepage, een bijzonder initiatief in de Bordeaux.

Na de pauze kwam een wijn uit Zwitserland uit Wallis op tafel. Harry presenteerde de Syrah du Valais 2011 van Jean René Germanier. De syrah langs de Rhône uit Wallis is goed vergelijkbaar met de wijnen uit de Noord-Rhône uit Frankrijk, maar de Rhône, die hier van oost naar west stroomt, heeft hier steile zuidhellingen die rijpe druiven voortbrengen en dat is ook in de wijn te proeven. De druiven groeien op een granieten en leien ondergrond en de wijn wordt 12 maanden opgevoed op eiken.

Een donkere kleur en een geur van peper en frisse zuren. Een geroosterde smaak met nauwelijks merkbaar hout. Fijne tannines en peperige kruiden met zure kersensmaak. Medium body en goede structuur. Een typische en goede syrah met mooie afdronk. De wijn is nog fris ondanks de 12 jarige leeftijd.

Als laatste rode wijn komt een knaller op tafel, gepresenteerd door Rob; de Pur Plaisir 2007 magnum  uit de Cahors van het wijnhuis Château Haut-Monplaisir. Sinds de dochter Cathy Fournié haar opleiding heeft beëindigd in 1998 bij Château du Cèdre is de kwaliteit van de wijnen van het huis met sprongen vooruitgegaan. De Malbec druiven, die eerst niet te pruimen waren, kunnen nu grote kwaliteit leveren. Pur Plaisir is de topwijn van hun wijnhuis, een wijn van oude stokken met geringe opbrengst van ca 25 hl/ha.

De wijn heeft nog een ondoorzichtige kleur en is nog even donker ondanks de leeftijd van de wijn. In de neus ruiken we zwart fruit met kruiden. In de smaak komt terug wat je ruikt: kruiden en bessen en zwoele smaken van leer, koffie, tabak, paddenstoelen enzovoort. De tannines en de zuren zijn goed versmolten. Een wijn nog altijd op de top van zijn kunnen. Een echte vin noir maar dan goed gemaakt.

En als bij een goede maaltijd kwamen de zoetigheden op het eind. Allereerst kwam Klaus met een moelleux “ la Levrière” AOC Vouvray 2010 van Frédéric Bourillon-Dorleans op de proppen. Een wijn van 100% chenin blanc uit de Loire. Vinificatie 70% rvs en 30% houten vaten. Restsuiker 60gr/l. Vaak leidt de late oogst tot het ontstaan van botrytis.

De moelleux wijnen uit de Loire kunnen heel oud worden en dat bleek maar weer uit het proeven van deze wijn.

Een diepe strogele kleur. De geur is zowel van Europees fruit zoals appels en peren maar ook exotisch fruit als mango en ananas en van honing. In de smaak valt eerst de balans op tussen zuur en zoet. Verder alle smaken die je ook ruikt en een zekere kruidigheid. Geen enkele plakkerigheid maar fris. Een typische zoete Loire wijn van de chenin blanc.

Alsof het nog niet genoeg was kwamen nog 4 zoet Hongaren van Hanneke op tafel. Zij wilde deze wijnen graag met ons delen omdat zij dit in haar eentje niet meer drinkt en het daarom met ons wil proeven. Een Szamorodni 1991, Tokaji Aszu Edes Sweet, en de 1988 Aszu 3 Puttonyos, 5 puttonyos en 6 puttonyos. Wijnen van in hoofdzaak de furmintdruif, soms gemengd met andere druiven als de Harslevelu en de Muscat. Vanaf 2014 mogen overigens geen 3 en 4 puttonyos meer gemaakt worden om de kwaliteit te waarborgen.

De wijnen hadden een combinatie van zuur en zoet. De zoetgraad was natuurlijk afhankelijk van het aantal vaatjes zoet van 10 liter bij de 136 liter basiswijn.

De eerste wijn, de Szamorodni, was zoet met hints van sinaasappelschil, noten en honing, een beetje sherryachtig zonder botrytis.

De 3 puttonyos was minder zoet maar was ook minder zuiver. De wijn was dan ook meer geoxideerd dan normaal zou mogen denk ik. We hebben echter niet genoeg referentiekader. Omdat hij niet meer mag worden gemaakt is een vergelijking niet meer mogelijk.

De 5 puttonyos daarentegen was veel zuiverder en ook veel zoeter. De typische kenmerken van sinaasappelschil, abrikoos, ananas, kruiden, rozijnen, mix van zuur en zoet en botrytis waren hier duidelijk aanwezig.

Bij de 6 puttonyos werd het mij wat te veel van het zoete. Ik vond dit te zoet maar voor de echte zoetekouwen zal dit wel het summum zijn geweest, Hierin waren de kenmerken van de 5 puttonyos nog meer aanwezig maar dan zoeter.

Met een passend kaasbuffetje werd de middag afgesloten waarbij ieder nog een glaasje van zijn favoriet van de middag kon proeven.

Kortom, een geslaagde proeverij van de leden waarbij ik kan melden dat de mensen die er niet bij konden zijn (weer) iets gemist hebben.

Harry Pallada.

Scroll naar boven