Bailliage EDV, proeverij Syrah wijnen, 9 november 2023

Als indrinker wordt er een Sauvignon Blanc (Frankrijk), Soave (Italië) en een Rotgipfler uit Oostenrijk geschonken.

Historie Syrah. Als we spreken over de Syrah druif of de Shiraz druif hebben we het in principe over dezelfde druif. Er doen vele verhalen de ronde over waar de naam vandaan komt. Velen dachten in eerste instantie dat de naam was afgeleid van de Iraanse stad Syracuse. De oorsprong van de druif begon echter ergens anders. De druif is namelijk een samenstelling van de Dureza en de Mondeuse Blanche.

De geschiedenis van de Syrah druif begon dus in Zuidoost-Frankrijk, het Rhônegebied. In dit gebied werd (en wordt) de druif Syrah genoemd.

Eind 19e eeuw werden wijnstokken door de Schotse wijnbouwer James Busby meegenomen naar Australië, waar de druif Shiraz werd genoemd.

De wijn wordt modern gevinifieerd met een koude maceratie vóór de gisting en een korte alcoholische gisting op 25 graden in RVS-vaten. Na de malolactische gisting (een proces in het maken van wijn waarbij appelzuren in melkzuur worden omgezet) rijpt de wijn een aantal maanden op Franse eiken vaten.

Kleur en geur: Dieprood paarsachtig met intense aroma’s van rijp rood fruit, zwarte peper, bosbessen en viooltjes. Smaak: fruitig en lekker kruidig met zijdeachtige tannines en subtiele houtnuances.

Wijn en spijs: De wijn past perfect als begeleider bij rood vlees, wildgerechten, eend en gerijpte kazen.

Vergisting in RVS-tanks. Vervolgens rijpt de wijn 14 maanden in deels nieuw Amerikaans en Frans eikenhouten vaten.

De wijn heeft een diepe robijnrode kleur. Aroma’s van rijpe pruimen, zwarte bessen en ander donker fruit.

Wijn en spijs: Lekker bij pittige curry met lamsvlees of gevulde paprika’s, entrecote van de grill, pizza en pasta.

De wijn rijpt in 16% nieuw Amerikaans eiken vaten en 84% in oude Amerikaans en Frans eiken vaten.

De wijn heeft een diepe crimsonrode kleur met paarse reflecties. Rijke en volle aroma’s van pruimen en frambozen met zoete specerijen, chocolade en hartige tonen. De wijn is complex en heeft een medium tot volle body met hints van mokka en vanille die overgaan in de lange fruitige en kruidige afdronk.

Wijn en spijs: Wilde eend met truffel of een gemarineerde steak.

Vergisting in RVS-tanks. Daarna een rijping van 4 maanden met Frans eikenhouten staven.

Geur: Zwarte bes, pruim, mokka en fijne tonen van het eikenhout. Smaak: Pruimen en mokka, rijpe tannines en fijne spicy tonen in de afdronk.

Wijn en spijs: BBQ, lamsballetjes in tomatensaus, rundvlees.

Wijn die je elke dag kunt drinken. Veel fruit, zachte tannines maar ook met een body die veel gerechten aan kan.

In de neus zwart fruit en rode bes, gekonfijte tomaat en garrique-achtige kruidigheid. Zachte textuur, zwoel, rijp paars fruit, pruimencompote en dropjes in de smaak.

Wijn en spijs: Heerlijk bij de BBQ maar ook bij uiteenlopende vegetarische- en vleesgerechten.

Proefnotitie: Intense aroma’s van zwarte bosvruchten met een kruidige tint op de achtergrond.

Wijn en spijs: Past goed bij wildgerechten, gegrilde zeebaars en lam.

Afsluiting: Dank aan Nettie en Sjaak. Het was een gezellige proeverij met mooie wijnen en veel informatie (PowerPoint-presentatie). Ter afsluiting een kaasplankje en een glas wijn.

Scroll naar boven