Het wordt een” BALKAN” proeverij waarbij het oude Joegoslavië een grote rol zal vervullen. Verslag\’Dick Jager
Kees Weijters de Bailli leidt de proeverij ,hij heet ons welkom en kondigt eerst de proeverij van 9 maart aan ,waar weer een proeverij van kelderrestanten zal worden gehouden. Iedereen die nog een leuke fles in zijn kelder heeft kan de fles inbrengen met het bijbehorende commentaar. Door de penningmeester kunnen de kosten vergoed worden. De flessen kunnen worden aangemeld bij Kees dan kan hij er een mooi opgebouwd geheel van maken. Wij zien uit naar een leuke ,interessante inbreng.
Deze proeverij zal vooraf worden gegaan door de jaarvergadering, waarin het toekomstig beleid van onze Bailliage aan de orde zal komen. Komt allen!
De wijn waarmee we worden ontvangen (indrinker) is een mooie Sauvignon-Blanc , uit de Touraine
Als we onze plaatsen hebben gevonden, komt :
1e Wijn, deze komt uit Slovenië, de SVETI Martin 2013, de druif is de Pinela.
Slovenië is als wijnland totaal onbekend hier bij ons. Ondanks het feit dat het land veel wijntroeven heeft, blijven de restanten van het Ijzeren Gordijn voor een zekere argwaan zorgen tegenover deze wijnen. Het dorpje Sveti Martin ligt op een steenworp van de Italiaanse grens. Het dorp bestaat uit amper een paar huizen en een kerkje, en het ligt in de schitterende vallei van de rivier de Vipava. Het is hier dat de Sloveense wijnen van De Wijnzolder vandaan komen. Wijnboer Peter Stegovec is al de vijfde generatie die wijn maakt op het domein. De dertiger werkt hypertraditioneel. Als je afdaalt in zijn wijnkelders, lijkt het alsof je honderd jaar terugkeert. Heel bijzonder is dat de man zijn wijnen niet alleen in traditionele eiken vaten laat rijpen, maar voor een aantal van zijn cuvées ook vaten uit acaciahout gebruikt. Dat geeft vooral de witte wijnen een verleidelijke honingtoets mee. Het piepkleine kerkje bovenop de heuvel van het dorp is toegewijd aan Sint-Maarten. Een verrassing is dat niet, want Sveti Martin – de naam van het dorp – betekent Sint-Maarten in het Sloveens. In de kerk hangt een schilderij waarop te zien is hoe de heilige zijn mantel deelt met een bedelaar. Uit dat schilderij haalde Peter Stegovec een aantal fragmenten, en die sieren de etiketten op zijn flessen. Ik weet niet of Stegovec hiermee ook bedoelt dat je zijn wijnen het best deelt met anderen, maar dat lijkt me alvast geen slecht idee…
Kleur midden geel, Geur appel, peer, banaan, Smaak fris fruitig, lichte zomerwijn mooi evenwichtig. 12½%
2e Wijn: Temet Tri Morave Belo 2014.
Voor een blend van Morava, Smederevka en Temjanika druiven beland je onvermijdelijk op de Balkan. In Servië in dit geval. Bij wijnmakers die van wanten weten want hun rode won al eens de Prix du Sommelier. Deze witte werd eveneens met complimenten begroet op onze proeftafel.
Hij doet waarachtig denken aan een exotische Sauvignon Blanc; die stuivende neus van appelbloesem en kruisbessen. Die knisperend frisse zuren. Zou wel eens door de Servische Morava druif kunnen komen, die bekend staat als een Sauvignon-look-alike. Met deze wijn kun je iedereen gek maken op een blindproeverij. Licht Geel, met een neus van kruisbes en vlierbloesem komt hij met fris fruit en een aangenaam zuurtje in de mond. alc.12½%
3e Wijn: Carpinus 2015, Furmint uit Hongarije
Frisse, rijpe en pure hints van honing, bloemen, limoen, witte perzik en tropische aroma’s. Toegankelijke, sappige wijn.
bodem: Nyirok klei, rode en blauwe andesiet
Wij ruiken rijpe appels,honing en kruiderij, mooie lange afdronk met een zuurtje en een mooi bittertje. 12½%
4e Wijn:Blatina de Broto 2013, Blatina, Bosnië-Herzogowina.
Bosnië-Herzegovina (Mostar)
Bosnië-Herzegovina. Dat land kennen we vooral uit mindere tijden. Denk aan die witte brug in Mostar, die twintig jaar geleden kapot werd geschoten. Daar vlak bij liggen de wijngaarden waar de druiven voor deze wijn met de hand zijn geplukt. De brug is gelukkig al lang weer gemaakt. En met de wijngaarden gaat het ook uitstekend. De inheemse Blatina druif heerst er als nooit te voren.
Hij geeft rijpe rode wijnen. Pruimen en rozijnen. Gestoofd door de hete balkanzon. Iets zoetig. Ongecompliceerd, vriendelijk en toegankelijk. Alsof de regio dat altijd is geweest.
De kleur is ondoorzichtig rood,bruin. de Neus gestoofde pruimen en rozijnen, een vriendelijke wijn in de smaak met zacht fruit en een hint van koffie in de afdronk. Alc.13%
5e Wijn:Budrumi i Vjetter Vranc 2012 .De druif is de Vranc .alc 14%. Komt uit Kosovo
Deze wijn wordt beschreven als fluweel zacht.
Met zwart rood fruit en frisse zuren.
Helaas konden wij niet van deze wijn genieten en scoorde hij laag omdat de wijn problemen had met kurk en oxidatie.
Er was geen tweede fles voorhanden om het \”probleem\” te verifieren.
6e Wijn:Mediterano 2012, Pavlac mali ,14%,
Een wijn uit Kroatië, die zeer wisselend werd beoordeeld,Men vond een neus met chemische tonen,sterk gebrande tonen en zuren die blijven hangen.
De druif Pavlac Mali heeft veel overeenkomst met de Zinfandel en dus de Primitivo.
De Primitivo druif wordt meestal in één adem genoemd met de Californische Zinfandel. Dna onderzoek heeft immers uitgewezen dat het om dezelfde druif gaat. De moederdruif is echter de Croatische Tribidrag (en niet de Pavlac Mali zoals wel een beweerd wordt) . Het is sinds kort een erg modieuze druif geworden.
Kenmerken:
Lange tijd werd de Primitivo enkel gebruikt als smaak of kleurversterker aan andere, minder stevige, rode wijnen. De moderne technieken hebben enorm geholpen tot de beschaving van de Primitivo. Thans brengt hij elegante, soepele en intens smakende wijnen voort van een aanbevelingswaardige kwaliteit. Kenmerken in smaak zijn vooral kersen, specerijen en chocolade met een bittertoetsje. Aanbevolen wordt om deze wijnen jong te drinken.
Gebruik:
In Puglia (Italië) heeft de Primitivo jarenlang een onbekend bestaan geleidt. Het succes van de Zinfandel in Californië heeft voor een enorme opwaardering van de druif gezorgd. Recent vinden we de Primitivo ook in Australië terug.
Soort:
Rood
Herkomst:
Kroatië
Synoniemen:
Tribidrag (Croatië)
Zinfandel (Californië)
Crljenak Kastelanski (Croatië)
Kratosija (Montenegro)
Morellone (Puglia)
Primaticcio (Puglia)
Uva di Corato (Pu:
7e Wijn:Temet Tri Morave 2012 .Druif Precupec, Servië. Alc. 14%
Een Robijnrode wijn die met zijn kruidigheid,zwart fruit van bramen en zwarte bessen een hint van peper en drop de neus verwent.
Het is een warme evenwichtige wijn met duidelijke tannines ,hij zou ook nog wat kunnen ouderen.
Maar iedereen was enthousiast over de kwaliteit.
Servië (Groot Morava)
Op een druilerige dag in maart kwamen \’s lands sommeliers bij elkaar om de beste wijnen op de Nederlandse markt te bekronen met de Prix du Sommelier 2015. Alle wijnen werden blind besnuffeld, geproefd en beoordeeld. De verrassing was groot toen deze Serviër als winnaar in z\’n prijsklasse gekozen werd.
Zal door die heerlijk kruidige geur gekomen zijn. Door z\’n warme, rijpe karakter van kersenlikeur, pittige peper en donkere drop. En dat alles met een mooi gedoseerde houtrijping.
En – hoe modern – met de naam van de wijn in braille achterop het etiket. Wacht eens even! De sommeliers zullen toch niet vals hebben gespeeld?!
rijpe witte wijn Krachtige droge rode wijn
druivensoorten Prokupec.
8e Wijn:Bela Voda 2012, uit Macedonië . Alc. 14½%.
Samengesteld uit 2 druivensoorten. a.50%PavlacMali,b. 50% Vransec.
Het is een Topwijn uit deze streek.
De kleur donker zwart/rood, een kruidige neus met oregano,zwart fruit,en houttonen. Smaak is soepel fruitig evenwichtig met een lange afdronk met mooie tannines.
We waren allemaal verrast door de proeverij, in het algemeen vonden we de witte wijnen aantrekkelijker dan de rode.
We vroegen ons zeker bij de rode af ,of dit wel de top van de Balkan was.
Kees bedankt voor de presentatie.
En Annie (onze Annie ) had weer voor een voortreffelijk buffet gezorgd met spannende kazen met een keur aan smaken van hoge kwaliteit.
Allen bedankt. Er werd nog lang nagepraat onder het restant van wijn en de lekkernijen.
Verslag van Dick Jager