Bailli-Proeverij Oost-Brabant 8 september 2016

Verslag van de Baillis-proeverij O-Brabant op 8 september 2016
Gepresenteerd door Kees Weijters in “Het Klooster” te Waalre. Notulist: Peter Derks

Kees wist ons deze keer te verrassen met een mooie selectie Nederlandse (en 1 Belgische) wijnen. De aankoop en selectie van deze wijnen kwam tot stand via de NGW-baillis.
De wijnen komen (verrassenderwijs) uit vrijwel heel Nederland vandaan: van het uiterst zuidelijke puntje tot bijna bovenaan in Groningen.

1. “Johanniter brut”, Wijndomein De Planck, Slenaken
Deze aangename mousserende wijn is volgens de methode champenoise gemaakt.
Over het wijngoed: Totaal 3 ha wijngaard (gelegen in het meest zuidelijke puntje van Nederland). De eerste 2 ha zijn aangeplant in 2008 waarvan 1 ha (4500 stokken) beplant met de blauwe Regent en 1 ha (4500 stokken) met de witte Johanniter. In 2010 werd nog 1 ha met Pinot Noir aangeplant. Handmatige oogst waarbij alle aangetaste druiven worden verwijderd. Zowel de Johanniter als de Regent zijn vroegrijpend en nogal goed resistent tegen schimmels. Onder de boerderij ligt een wijnkelder van 400 m2 die direct toegankelijk is vanuit de wijngaard, dus korte transporttijd voor de druiven. In 2012 is flink geïnvesteerd in een pneumatische druivenpers en een ontsteler. Opslag van wijn kan in stalen vaten maar ook in barriques.
Beoordeling: Zeer lichtgele kleur en fonkelend helder. Een bescheiden neus, iets bloesem, citrus, meloen. In de smaak een mooi klein bittertje, tamelijk fris en vrij goed in balans met een redelijk goede afdronk. Knap gemaakt !
Gemiddelde score (n=13) 14,0 punten, met een kleine spreiding.
Prijs € 20,00

2. Johanniter 2014, Wijnlandgoed De Hakenberg, NO-Twente
Over het wijngoed: In 2009 werden hier de eerste 200 druivenstokken geplant. Inmiddels staan er 2700 druivenstokken (nog steeds een klein oppervlak dus) en werden in 2013 de eerste druiven geoogst. Onder begeleiding van de “flying winemaker”Stan Beurskens (zie onder wijn nr.3) werden in 2014 de eerste wijnen gebotteld. Naast Johanniter staat er nu ook Pinotin en Cabernet Cortis (beide tamelijk goed resistente) hybride rassen aangeplant.
Beoordeling: Lichtgele kleur en fonkelend helder. In de neus wat bloesem (acacia e.d.), iets mandarijn, meloen en rijp geel fruit. Een fruitige smaak, zachte zuren, een klein bittertje en een klein zoetje, alles vrij goed in balans en een redelijk goede afdronk.
Gemiddelde score (n=13) 15,0 punten, met een vrij kleine spreiding.
Prijs € 12,50

3. “Gris de Villare” 2014, Wijngaard St. Martinus, Vijlen (bij Vaals)
Deze wijn is gemaakt uit Souvignier Gris druiven (met iets Pinot Gris), waarvan een klein deel na de vergisting is gelagerd op nieuwe Frans eiken vaatjes.
Over het wijngoed: Deze bestaat al sinds 1988 en was het eerste wijngoed in Nederland dat (commercieel) rode wijn produceerde. Dit duurzame wijngoed wordt gerund door Stan Beurskens en zijn vrouw Nienke en is gelegen nabij het drielandenpunt in de gemeente Vaals. De wijngaarden ’t Rott, Villare en Holset beslaan momenteel 13 ha in totaal, er wordt zelfs geoogst van in totaal 16,5 ha. Daarmee het grootste wijngoed van Nederland ! De oorspronkelijke wijngaard dient nog steeds als bron voor veel experimenten qua duurzaamheid, “nieuwe” druivenrassen en beperking van systemische bestrijdingsmiddelen. De wijnen van St. martinus hebben al heel veel (inter)nationale prijzen gewonnen. Stan Beurskens studeerde oenologie aan de beroemde universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika en de universiteit van Geisenheim in Duitsland. Naast zijn theoretische achtergrond heeft hij inmiddels bijna 20 jaar praktijkervaring in verschillende wijngaarden over de hele wereld in zowel de klassieke als ook de nieuwe wereld. In 2007 is hij zijn eigen wijnbouwadvies bureau begonnen (www.wijnbouwadvies.nl) waarmee hij meer dan 60 wijngaarden in binnen en buitenland begeleidt bij de wijnbouw en vinificatie.
Zij hebben nu een nieuw wijnkenniscentrum in Vijlen, publiek toegankelijk, waarin onderzoek naar nieuwe en duurzame technieken in de wijnbouw wordt gedaan, ook cursussen voor vinologen. Wijn- en bodemanalyses kunnen hier ook gedaan worden en ook vindt er onderzoek plaats naar het gebruik van ozon, algen en schimmels in de wijngaard.
Beoordeling: Zachtgele kleur (met een kleine groenzweem) en fonkelend helder. Een nogal stuivende neus met tonen van buxus, steenfruit, kruiden en ietsje cederhout. In de mond tamelijk vol met mooie frisse zuren, een heel klein zoetje en idem bittertje. Goed in balans, behoorlijk intens van smaak en een goede afdronk.
13% alc., gemiddelde score 15,9 punten, met een vrij kleine spreiding.
Prijs € 14,00

4. “Linge Wit” 2013, Betuws Wijndomein, Geldermalsen
Deze wijn is gemaakt uit 100% Johanniter druiven, na de gisting zolang mogelijk “sur lie”.
Over het wijngoed: De eerste druivenstokken werden in 2004 aangeplant, inmiddels beslaat het areaal in totaal 6 ha en staan de volgende druivenrassen aangeplant: Regent, Johanniter, Solaris, Cabernet cortis, Muscat bleu, Palatina en Souvignier gris. De (bovenste) grondsoort is hoofdzakelijk rivierklei. Er vindt groene oogst plats waarbij achterblijvende (of slechte) trossen worden verwijderd zodanig date r per ha slechts 35 hl kan worden geoogst. Ze beschikken zelf over een modern ingerichte wijnkelder. Na de schilweking worden de druiven met een pneumatische pers geperst. Na klaring wordt de wijn in roestvrijstalen tanks vergist bij relatief lage temperaturen. Na de gisting blijft de wijn zo lang mogelijk “sur lie” en vinden er zo min mogelijk toevoegingen en/of behandelingen plaats wat bijdraagt aan vollere wijnen.
Beoordeling: Lichtgeel van kleur (iets groenzweem) en mooi helder. In de neus wat bloesem, meloen en iets citrus. In de mond veel frisser dan wijn nr. 2, mooie zuren, klein zoetje en (zeer) klein bittertje. Vrij goed in balans. Redelijk goede afdronk.
12% alc., gemiddelde score 14,8 punten, met een matige spreiding.
Prijs € 16,35

5. Souvignier Gris 2014, Ol Diek, Nieuwolda (in Groningen aan de Dollard)
Over het wijngoed: Wijngaard Ol Diek ligt in het mooie en gastvrije Oldambt gelegen op een zeedijk aan de Dollard. Droge, halfzoete en zoete witte wijnen, rosé wijnen en rode wijnen van de Groninger zeeklei, het is uniek! In 2006 hebben zij hier een 1 ha gote wijngaard aangelegd en in 2011 werd deze uitgebreid tot 3 ha. De wijnmakerij en boerderijwinkel zijn gevestigd in een oude boerderij uit 1867 welke de naam “Ol diek” draagt. Vandaar onze naam ‘Wijngaard Ol Diek’. De witte en rosé wijnen rijpen op rvs-vaten en de rode wijnen (deels) op eiken barriques. Deze druivenrassen staan aangeplant: Cabernet cortis, Cabernet cantor , Souvignier gris ,Solaris, Merzling, Johanniter en Regent.
Beoordeling: Licht- tot zachtgeel van kleur en mooi helder. In de mond redelijk fris, mooie (vrij zacht) zuren, een klein zoetje en miniem bittertje. Balans ietsje aan de zoete kant.
Redelijk goede afdronk.
13% alc., gemiddelde score 15,6 punten met een wat grotere spreiding.
Prijs € 9,25

6. Auxerrois 2014, Apostelhoeve, Maastricht
Over het wijngoed: De in het Jegerdal net onder Maastricht gelegen Apostelhoeve behoeft waarschijnlijk weinig toelichting. Hugo Hulst is hier al in 1970 begonnen met wijnbouw, nu is het eigendom van zijn zoon Mathieu Hulst en de wijngaard omvat nu 8 ha, met als aanplant: Muller Thurgau, Auxerrois, Riesling en Pinot Gris. Moderne equipment, de opslagcapaciteit bedraagt 60.000 flessen en 6 eiken barriques worden gebruikt voor de rijping van de Pinot gris barriques. De wijngaardbodem bestaat uit loss, mergel en kiezel.
Beoordeling: Lichtgele kleur en fonkelend helder. In de neus geel fruit, ook wat appel. In de mond redelijk fris, mooie (vrij zachte) zuren, een klein zoetje en ook een klein bittertje waardoor goed in balans. Een redelijk goede afdronk.
11,5% alc., gemiddelde score 15,9 punten met kleine spreiding.
Prijs € 12,50

7. Chardonnay “Goud” 2012, Genoels Elderen, Riemst , België
Over het wijngoed: De familie van Rennes is eigenaar van het prachtige wijnkasteel Genoels-Elderen (van 1859), gelegen in Riemst aan de weg van maastricht naar Tongeren, op slechts 10 km afstand van de Apostelhoeve. Nu in totaal 22 ha wijgaard waarvan 18 ha beplant met Chardonnay en 4 ha Pinot Noir (lijkt wel Côte d’Or in België !). Dochter Joyce is momenteel de keldermeester. De grond bestaat vnl. uit leem op een kalkrijke mergel ondergrond. Er vindt geen chemische onkruidbestrijding plaats, alleen maar schoffelen. De opbrengst bedraagt 40 hl per ha en er worden jaarlijks zo’n 110.000 flessen wijn geproduceerd. Pneumatische persen en vergisting in computergestuurde (temperatuur) Inox-vaten. De Chardonnay Gold wordt 12 maanden (sur lie) opgevoed in Frans eiken vaten uit de Bourgogne waarvan 50% nieuw; de oogst bedroeg 30 hl/ha en is afkomstig uit de oudste en best gelegen wijngaarden.
Spijsadvies: vis en zeevruchten maar ook gegrilde kreeft, gevogelte en pasta’s met roomsaus.
Beoordeling: Een mooie zacht- tot middengele kleur en goed helder. Een typische (flink) houtgelagerde complexe chardonnay geur met de nodige vanille- en cedertonen, ook wat appel en honing. In de mond een botertje, mooie rijpe zuren, een klein zoetje en een klein bittertje. Goed in balans en harmonieus met de geur. Ook een goede afdronk. Velen houden van een dergelijke goede (klassieke) houtlagering, anderen vinden het jammer dat het hout zo domineert in de geur (en smaak), vandaar een behoorlijk grote variatie in beoordeling.
13% alc., gemiddelde score 15,9 punten met flink wat spreiding.
Prijs € 26,50

8. Rouge 2013 (Regent), Wijngoed De Planck, Slenaken
Over het wijngoed: Zie onder wijn nr. 1
Deze wijn werd na de vergisting opgevoed gedurende 14 maanden in eikenhouten vaten
Beoordeling: Een donkerrode kleur en een lichte mate van troebeling. In de neus veel donker fruit, wat natte grond, iets ceder en een ietwat synthetische geur. Vrij zacht van smaak, redelijk vol met veel kersen en behoorlijk kruidig. Weinig tannine, waardoor de balans aan de fruitige kant ligt. Een redelijke afdronk.
12,5% alc., gemiddelde score 15,4 punten met flink wat spreiding.
Prijs € 14,00

Persoonlijke notitie: De notulist was zelf erg gecharmeerd van de witte wijnen gemaakt uit Souvignier gris (wijnen 3 en 5). Blijkbaar kunnen hiermee in Nederland smaakvolle wijnen (met een eigen karakter) gemaakt worden. De druif is een Vitis Vinefera kruising (dus geen hybride) van Cabernet sauvignon met de witte duitse druif Bronner, in 1983 ontstaan door een kruising verricht door Dr. Norbert Becker in het wijnculturele research instituut in Freiburg.
Souvignier gris druiventros
Wijn nr. 3 is zeer verfijnd (mijn persoonlijke voorkeur) terwijl wijn nr. 5 een goede prijs/kwaliteitsverhouding heeft.

Samengevat:
Het was een mooie en smakelijke proeverij met enkele verrassende wijnen, die we na de presentatie ook nog tezamen met heerlijke hapjes (dank je wel Annie) mochten beproeven.
Kees Weijters werd met applaus bedankt voor zijn uitleg en de goede presentatie van deze Nederlandse (en Belgische) wijnen.

Scroll naar boven