Baillage Entre deux villes: Verslag Port proeverij

De proeverij is gehouden op 3 november 2015 en is verzorgd door Rémy Christiaens.

Informatie over de belangrijkste portsoorten en hun kenmerken

Ruby: Robijnrood, de jongste variant en ook de zoetste.

Late bottled vintage: Verschillende portwijnen uit een enkel jaar, moet 4 tot 6 jaar rijpen. Jaar van oogst en jaar van botteling moeten op de fles staan.

Crusted: Mengeling van verschillende jaren, 3 tot 4 jaar rijping en ongefilterd gebotteld. Er zit dus bezinksel in. Wordt ook wel \’poor men\’s vintage\’ genoemd.

Vintage: Als een jaargang door het \’Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto\’ als uitzonderlijk goed bevonden wordt, kan deze als vintage jaar bestempeld worden (gemiddeld 3x per 10 jaar). Maximaal 3 jaar vatrijping en dan ongefilterd gebotteld om verder te rijpen op fles.

Single Quinta vintage: Als een producent van mening is dat zijn wijn van een bepaald oogstjaar, dat niet als vintage benoemd is, toch aan de eisen voldoet kan hij de wijn van die ene wijngaard – Quinta – afzonderlijk aanbieden en na goedkeuring als vintage behandelen en verkopen.

Tawny: Taankleurig, lichter van kleur en minder zoet. Bij de eenvoudige soorten is dit ruby port met een beetje wit erbij.

Aged tawnyDeze zijn langer gerijpt en hebben de leeftijd op de fles staan (10 yrs, 20 yrs, 30 yrs etc.)

Colheita: Tawny port van één goed oogstjaar die minimaal 7 jaar vatrijping gehad moet hebben. Deze wordt taankleurig door de jaren. Het jaar van oogst en het jaar van botteling moet op de fles staan.

Garrafeiraport: De Garrafeiraport is eveneens een mengeling van portwijnen van één enkel jaar. Deze Garrafeiraport wordt weleens de brug tussen de tawny en de vintage genoemd. Na een korte rijpingsperiode in houten vaten worden ze overgebracht in grote glazen vaten waarin ze gedurende 20, 30 tot 40 jaar traag verdere rijpen. In de loop der jaren wordt er een bezinksel gevormd dat decanteren nodig maakt voordat de port voor consumptie in flessen van 75 cc overgeheveld wordt. Hierna rijpt de port verder in de fles.

White port: Witte port van witte druiven (meestal Malvasia Fina). Ook deze port wordt 3 jaar op vat gerijpt, is droger van smaak en vaak als aperitief geschonken.

Geproefde portwijnen

Altano Douro vino branco, 12,5%, € 6,99

Witte wijn van het wijnhuis Symington Estates. Druif: Malvasia. Frisse geur van citrus, appel en een beetje kruiden. Deze wijn heeft veel smaak. Je proeft een hint van nectarines en jonge ananas.

Dow\’s fine white port, 19%, € 9,99, gewaardeerd met 14,5 punten

Deze port heeft 3 jaar vatrijping gehad. Mooie gouden kleur, nootachtig aroma. Verfrissende zuurgraad en een lange afdronk.

Robertson\’s Ruby, 19,5%, € 8,99, gewaardeerd met 14,5 punten

Deze port heeft 3 jaar vatrijping gehad. Heeft een volle rijke smaak met aroma\’s van rood fruit, pruimen en aardbeien.

Kopke, Quinta Mesquita, Tawny, 19,5%, € 12,99, gewaardeerd met 15,7 punten

Kopke is het oudste wijnhuis en bestaat al vanaf 1632. Deze port heeft 5 – 6 jaar vatrijping gehad. Blend van de druivenrassen Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz, samengesteld uit meerdere oogstjaren. Geur en smaak zijn verfijnd met zachte houttonen en tonen van gedroogd fruit.

Graham\’s Nature port, 20%, € 15,99, gewaardeerd met 16,2 punten

Ruby port gemaakt van druiven van biologische wijngaarden. Deze port heeft 5 – 6 jaar vatrijping gehad. Druivenvariëteit: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz.

Fonseca BIN 27, 20%, € 16,95, gewaardeerd met 16,8 punten

Fonseca BIN 27 werd meer dan 100 jaar geleden geboren, oorspronkelijk bedoeld voor familieconsumptie. Pas in 1972 werd het voor het eerst gecommercialiseerd. De druiven voor deze ruby port komen van de 3 top quinta\’s van Fonseca met een constante buitengewone kwaliteit. Een port met een rijp bouquet van pruim-aroma\’s.

Dow\’s Colheita 2002, 20%, € 21,99, gewaardeerd met 17 punten

Tawny port gemaakt van de beste wijnen van één enkele oogst. In de neus complexe aroma\’s van gedroogd fruit zoals rozijnen en vijgen. De smaak is fris en zacht met geuren van rook en noten en een lange afdronk.

Graham\’s aged Tawny 10 years, 20%, € 23,99, gewaardeerd met 17 punten

Druivensoorten: Tinta Barroca, Tinta Çao, Tinta Roriz, Touriga Francesa, Touriga Nacional. Deze wijn wordt gemaakt van verschillende jaargangen. Jaargangen waar geen colheita of vintage wijn zijn gemaakt. Gemiddelde leeftijd van de wijnen moet wel 10 jaar zijn. In deze tawny port ruik je noten aroma\’s gecombineerd met honing en vijgen. Een rijke smaak met veel fruit eindigend in een lange afdronk.

Dow\’s Quinta do Bomfim Vintage 2004, 20%, € 34,99, gewaardeerd met 17,8 punten

Kenmerkend voor deze ruby port zijn de fijne peperige tannines. De druiven worden zeer rijp geoogst. Kruiden en zwarte peper zijn in balans met zwarte chocolade smaken. Fruitsmaken met een hint van rozijnen, zwarte bramen en ahornsiroop.

Met dank aan Rémy. We hebben veel informatie ontvangen en er zijn mooie portwijnen geschonken.

 

Maureen Kimmel

Scroll naar boven