Asperge en Wijn proeverij

VERSLAG ASPERGE EN WIJNPROEVERIJ NGW Oost Brabant 16 mei 2024 

NGW Oost Brabant 16 mei 2024 

Om een uitstekende wijn en spijsproeverij te organiseren werd de hulp ingeschakeld van Catering van Grunsven uit Heeze. 

De wijnen werden geselecteerd door Agnes Haitsma en Rein Hermens. Verslag door Cor Maatje.

Onze proeflocatie in d’n Intheek in Mierlo was omgezet in een restaurant-opstelling voor de 24 aspergeliefhebbers en een aantal genodigden. 

Als eerste proefden we een heerlijke aspergesoep 
Begeleidt door Janare, Coda di Volpe 2021 coöperatie, DOP Sannio (Campania – Italië) – 14 punten 
en 
Angiuli Donato, Maccone Maresco Bianco 2022, Valle d’Itria (Puglia – Italië) 13 punten 
 
Hoewel ik deze wijn iets lager waardeerde, vond men deze het best bij het gerecht passen. 

Slierasperges metgerookte zalm enkwarteitjes 
Val de Vid Verdejo Barrica Rueda 13 punten 
en 
Mirada Rosé Bobal, Tempranillo Castillia 2022 15 punten 
 
Hier is als beste combi gekozen voor de rosé,  
De Vedejo heeft voor velen te veel houtlagering. 

Ham mousse met Aspergekopjes 
Weingut Knab, Endinger Engelsberger Auxerrois, Kaiserstuhl 2022 15 punten 
en 
Weingut Fritz Wassmer, Spatburgunder 2021, Baden 17 punten 

Hoewel ik de spátburgunder hoger waardeer, moet gezegd worden dat deze echt niet bij het gerecht paste. 

Omeletrolletjes met Asperge,Spekjes en Brie 
Weingut Martin Reinfeld, Weissburgunder Ried Reckenschink 2023  17 punten 
en 
Weingut Christ, Petershof Rosé, Blauwer Zweigelt, Wien 17 punten 

Het is altijd moeilijk om wijn te combineren met eieren 
Misschien dat hierdoor geen voorkeur ontstond. 

Het was weer een bijzonder evenement met vele herinneringen aan voorgaande Asperge proeverijen. Een dierbare herinnering aan André Vermeulen die 10 jaar lang met hart en ziel kookte voor dit item, hij kwam er zelfs voor uit Spanje, waar hij tegenwoordig woont. 

Het was weer een heerlijk avondje in ons nieuwe en zeer practische proeflokaal.

Nog wat extra info omtrent de niet-alledaagse druiven van de 2 eerste wijnen:

De Coda di Volpe (Bianco) is een wit inheems Italiaans druivenras. Deze druif is in het oude Rome reeds gebruikt om wijn van te maken. De druiventrossen hebben een vorm die op een staart lijkt en wel op een staart van een vos vandaar de naam Coda di Volpe, Vossenstaart in het Italiaans.
Dit druivenras staat van oudsher aangeplant in Campania en is eigenlijk de underdog van de in dit gebied aangeplante witte druivenrassen zoals Fiano, Greco en zelfs Falanghina. Vaak gebruikt als toevoeging van Greco di Tufo en Fiano di Avellino  om deze wijnen wat zachter te maken. Dus van oudsher gebruikt in DOCG wijnen.
De Coda di Volpe groeit voornamelijk in Campania en wel in de provincies Benevento en Avellino. De druiven hebben in het algemeen weinig zuren. Om toch genoeg zuren te hebben worden de druiven op verschillende momenten geoogst en zo een mix van hogere en lagere zuren bereikt. Daarnaast bestaat de kans dat de schil veel kleur afgeeft en de most snel kan oxideren.
Deze druif heeft een gevoeligheid voor de bodem waarop hij groeit. Zodoende kunnen de druiven een diversiteit aan wijnen geven. Op vulkanische bedems kan deze druif minerale wijnen voorbrengen zoals droge riesling. Op rijkere bodems en warme microklimaten deze druif zachtere, fruitige en rijpere wijnen voorbrengt.
Wijnen van deze druif zijn feitelijk een allemansvriend. Ze passen goed bij vegetarische schotels, of complexe visschotels. Maar misstaan ook niet bij wit vlees.

Zie hier voor een beschrijving van de producent

This is the first MARESCO VALLE D’ITRIA white wine produced and bottled in Puglia. Its history is closely linked to the nature and conditions of the Itria Valley. Maresco – a fancy name for the old white grape variety originally known as Maruggio – is typical of the vineyards of the Itria Valley. It is characterized by a notable acidity. 
The rediscovery of this old grape variety is due to a group of young winemakers and connoisseurs of the wine-growing history of this beautiful valley: In 2008, on a tour through the old vineyards of the district of San Marco (Locorotondo), we discovered the grape variety unknown to us, which could not even be found in the national catalogue of varieties. Impressed by the grape’s structure and the stories of the local farmers, we began to experiment with micro-vinifications. The results were surprising from the outset, especially in terms of freshness and acidity, although the grapes are not harvested until early October. 
In 2011, the first vineyard was planted exclusively with Maresco vines and the grape variety was included in the national catalogue of varieties. In 2017, more than satisfied with our maturing experiments, we decided to bottle our discovery.

Meer info hier .

Met dank aan Cor voor het verslag, Dick voor de foto’s, en iedereen voor de zeer geanimeerde avond!

Scroll naar boven