“A Sentimental Journey ” door George Mes van Bailliage Oost-Brabant

Vanavond maakt Bailliage Oost-Brabant een wandeling van Vienne naar Avignon. Wij zijn er op gekleed want het is onze Kerstproeverij en de wandeling is met een Powerpoint presentatie voorbereid door George Mes die ook het wijnassortiment heeft samengesteld. Verslag van Dick Jager
\"\"Voor ons is het een complete verrassingstocht want de Rince Bouche is een Weissburgunder uit de Nahe dus aan de Zuidelijke Rhône denkt nog niemand.

Maar eerst heeft onze Baille Kees Weijters nog wat mededelingen te doen.
1e Het Nieuwjaartreffen zal traditiegetrouw weer in de “Olijf” in Nuenen plaats vinden op 14 januari.
2e Mogelijk dat het “Klooster”in Waalre niet meer ons vaste onderkomen zal zijn. De eerste helft van 2018 zal onze Bailliage op het Kastelenplein doorbrengen.
\"\" \"\"
3e Dan richt Kees het woord tot Cor Maatje . Kees refereert aan de vele positieve activiteiten die Cor voor onze Bailliage heeft gedaan. Hij heeft een staat van dienst die al 36 jaar duurt ,in die tijd was hij 10 jaar Bailli en vele jaren bestuurslid,hij kent het gastheerschap als geen ander en is een wijnvriend die altijd bereid is zich waar nodig in te zetten .
Cor wordt bij deze gelegenheid benoemd tot Erelid en krijgt daarbij een speciaal ontworpen oorkonde uitgereikt. Natuurlijk zijn er bloemen voor Thea de vrouw van Cor. \"\"
Na een groot applaus voor dit officiële moment begint George Mes zijn presentatie.
Met George maken we een virtuele tocht door natuur en landschap van het gebied Rhone Septentrional en Meridional. Hij neemt ons mee terug in de historie van Julius Caesar en vele bezienswaardigheden in dit gebied.
En dan komen natuurlijk de wijnen uit deze streek met een speciaal verhaal.\"\"\"\"

Onze eerste stop is de Côte –Rôti met zijn kostbare wijnen. Het zijn stijle hellingen. 1 ha. Kost hier€ 1,1 miljoen.

1e Wijn; Côte Brune & Blonde 1996 AOC Côte-Rotie van J.Vidal-Fleury-Ampuis.
\"\"Het Domaine bestaat sinds 1781 . Deze wijn is 21 jaar oud en bestaat uit 95% Shyras en 5% Viognier. Het wordt een belevenis en een avontuur deze kostbare wijn te proeven. Bij de waardering moeten we rekening houden met die leeftijd .De wijn is nog aromatisch met tinten van pruimen en tabak, het is een mooie wijn geweest maar toch bijzonder dat we hem konden proeven.

2e Wijn: Het bevalt goed in de Côte Rôtie,en blijven er nog even om de Côte Rôtie 2013 AOC van Patrick Jasmin te proeven. De cuvé 95% Sérine en 5% Viognier. Sérine is een speciale druif die de druifluis overleefd zou hebben.Het DNA van Sérine zou volgens sommigen overeenkomen met het DNA van de Shiraz. Er is discussie over. De wijn is niet geklaard en niet gefilterd. Dus heel traditioneel gemaakt ,hij wordt ook nog met de voeten getreden. We proeven rood fruit met aardse tonen ,hij kan nog wat liggen door de aanwezige tannine.
Ook een bijzondere wijn ,met veel kwalitet.

\"\"

\"\"

De Cote Rotie heeft zeer stijle hellingen dus alles is hier handmatige pluk.

3e Wijn: Hiervoor gaan we naar Condrieu. Dit gebied was helemaal dood. Onvoldoende wijnboeren, nu is het gebied weer goed in ontwikkeling.
\"\"We proeven een Domaine Faury La Berne 2014 AOP Condrieu van Lionel Fauru-Chavanay. Het is een cepage Viognier, de bodem is graniet, expositie Z.Z.O. ,40 jaar oude stokken, handmatige pluk. De opvoeding :11 maanden Sur Lie, 60% Barrique en 40% RVS. Het is een prachtige wijn ,mooi evenwicht en lange afdronk. Een wijn die naar veel punten dingt.

\"\"4e Wijn:We gaan zuidelijker en komen in de Middeleeuwse Malleval. We proeven een Clos Cuminaille 2011, AOC Saint-Joseph van Pierre Gaillard-Malleval. Het is 100% Syrah,van een terroir van verweerd graniet en zand. De stokken zijn 30jr. oud en een opvoeding van 18 mnd. Barrique 40% nieuw en 60% van 1 tot 5jr.
Een krachtige evenwichtige wijn met mooi donker fruit, caramel, met een lange afdronk. Het was niet moeilijk om hier onze punten aan te geven.

\"\"

\"\"5e Wijn: On the road again (naam van de wijn)De AOC Grosses-Hermitage mag niet op onze reis ontbreken.We proeven de AOC Grozes Hermitage 2015 van Julien Pilon- Condrieu.
Het perceel grenst aan de Hermitage, het is een 100% Marsanne van een bodem met verweerd graniet en rode leem, vergisting op Barrique, Expositie Z.W. We bevinden ons nu op de linker oever . Deze druif heeft snel problemen met zijn zuren dus het moment van oogsten is belangrijk. De wijn was wat minder toeschietelijk en moet in het glas wat loskomen.

\"\"6e wijn. Tussen Valence en Montélimar zijn geen wijngaarden. We reizen direct door naar Beaune de Venise en proeven daar de Grangeneuve 2014 AOC Buaunes de Venice Domaine Saint Amant-Suzette. 50% Grenache, 30% Syrah,10% Carignan, 10% viognier. De wijn is opgevoed op oude vaten. Het terroir van mergel ,kalksteen met ijzerhoudende componenten. We vinden allerlei tonen van rood fruit,vanille, een volle stevige wijn met een lange afdronk en een aangenaam bittertje.

\"\"7e Wijn. Aan de rechter oever gaan we een Laudun 2014 proeven de AOP Côtes du Rhône Villages Domaine Pélaque-Laudun.
Dit waren in de 17e eeuw allemaal grote wijnen ,nu niet meer. Deze wijn is kruidig, mooi evenwichtig veel rood fruit met zachte tannines.

\"\"8e. Dan komt een Tafel Roc-Epine 2016 AOP Tavel Domaine Lafond-Tavel. Een wijn met 60% Grenache,10% Cinsault, 10% Syrah,5% Carignan en verder aangevuld met, Clairette,Picpoul, Bourboulenc en Mourvedre.
De Rosé diep van kleur wordt tegenwoordig weinig verkocht, de Provence is veel populairder vooral wat de prijs betreft. De neus van framboos en aardbei.
Het is de enige Rosé die AOP is. Het was ook de bekendste Rosé. Hier vinden we de zelfde bodem als in de Chateauneuf du Pape. Er is 48 uur schilweking geweest vandaar de intense kleur. Ook weer een wijn die hoog scoorde door z’n balans complexe tonen en mooie afdronk.

\"\"9e.Wijn De reis door deze prachtige streek stopt met de Cuée du Baron 2012 AOC Châteauneuf-du Pape Château Fortia-Chateauneuf-du-Pape.
Baron Le Roy is de geestelijk vader en initiator van het AOC Systeem. Er worden 13 druivenrassen gebruikt. Deze wijn bestaat uit: 45% Grenache, 45% Syrah en 10% Mourvèdre. De wijn is opgevoed ,12 tot 18 mnd in foudres van 40 hl. Daar vindt ook de Malo plaats. We vinden tonen van donker rood fruit, kruidigheid en leer.Het is een complexe wijn met een krachtige neus en waarmee de smaak correspondeert hij scoorde hoog.
George bezorgde ons een gevarieerde en onvergetelijke reis met een keur aan wijnen die je privé nauwelijks proeft . George enorm bedankt.
Maar de avond werd pas compleet met de kelderrestanten en de weer heerlijke hapjes van Maria en Bettie die hun creativiteit met de wijncombinaties goed hadden benut.

\"\"\"\"\"\"

Scroll naar boven